Guide: Superline, nylonline og fluorocarbon

1

Der findes et væld af forskellige fiskeliner på markedet. Til spinnefiskeri kan man overordnet set opdele linerne i tre forskellige typer: Superline, nylonline og fluorocarbon.

Her giver vi dig forskellen på de tre typer og deres særlige karaktaristika:

SUPERLINE

Gode krognings-egenskaber: Superlinen har praktisk taget ingen elasticitet (max. 3 %) der sikrer, at fisken lettere kroges på lange afstande.
Højeste følsomhed: Superlinens lave elasticitet sikrer en bedre kontakt med agn og fisk og medfører desuden, at selv de mindste nap og puf fra forsigtige fisk registreres.
Ekstremt stærk: Superlinen er 3-4 gange stærkere end fluorocarbon og nylon-/monofil-liner med samme diameter. Dette giver mulighed for at gå ned i linetykkelse og stadig bevare den højeste brudstyrke.
Bedste kasteegenskaber: Superlinen har uovertrufne kasteegenskaber som følge af en lavere diameter, der giver mindre friktion i kastet og dermed ekstra lange kast.
Mindste hukommelse: Superlinen har stort set ingen “spole-hukommelse”, hvilket øger kastelængden markant.

NYLONLINE (MONOFIL)
Højeste elasticitet: Nylon-/monofil-linen har den højeste elasticitet blandt liner, hvilket betyder, at den absorberer chok maximalt under fight, og dermed sikrer et bedre kroghold.
Nem at anvende: Nylon-/monofil-linen er utrolig nem at arbejde med, hvilket er en stor fordel for især nybegyndere.
Knudevenlig: Nylon-/monofil-linen er nem at binde knuder på, og den bibeholder en høj knudestyrke.
Billig: Nylon-/monofil-linen er det billigste alternativ til superliner, og er derfor populær blandt nybegyndere og lejlighedsvise lystfiskere.
Høj slidstyrke: Nylon-/monofil-linen har en høj slidstyrke.

FLUOROCARBON-LINE
Usynlig under vand: Fluorocarbon-linen bryder lyset, så den praktisk taget bliver usynlig under vand, og er derfor et perfekt valg til fiskeri efter sky fisk.
Synker: Fluorocarbon-linen synker hurtigere end nylon-/monofil-line, og er derfor velegnet til fiskeri tættere ved bunden. Dette giver også en tættere og mere direkte kontakt til agnen.
Høj slidstyrke: Fluorocarbon-linen har en tættere overflade end nylon/monofil og dermed en højere slidstyrke.
Absorberer ikke vand: Fluorocarbon-linen absorberer ikke vand, og bevarer derfor sine egenskaber både over og under vand.
Nedbrydes ikke af UV-lys: Modsat nylon-/monofil-liner, nedbrydes fluorocarbon ikke af UV-lys, og holder derfor længere.
Begrænset elasticitet: Ved lange kast har fluorocarbon-linen bedre krognings-egenskaber end nylon/monofil, pga. dens begrænsede elasticitet.
Stivere struktur: Fluorocarbon-linen er et oplagt valg til eks. bombarda- og flue-forfang pga. en stivere struktur, der medfører en bedre præsentation af agnen.

1 thought on “Guide: Superline, nylonline og fluorocarbon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *